Стрийська Єпархія УГКЦ

Офіційний медіаресурс

Владика Тарас: «Наше спасіння і кожна наша перемога над злом черпає силу в імені Ісуса, яке дає сенс імені кожного з нас»

14 січня 2020 року, Преосвященний владика Тарас, Єпарх Стрийський очолив архиєрейську Божественну Літургію в катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці в м. Стрию. В часі богослужіння єпископ рукоположив у диякони випускника Львівської духовної семінарії Святого Духа Ярослава Телішевського. Владиці Тарасу співслужили єпископ-помічник владика Богдан, духовенство катедрального храму та запрошені священнослужителі.

Звертаючись до вірних з проповіддю, владика Тарас зазначив: “Сьогодні святкуємо празник найменування Господа нашого Ісуса Христа. Так нагадуємо історичну подію, що сталася згідно з законом Мойсея: «Як сповнилось вісім днів, коли мали обрізати хлоп’ятко, назвали його Ісус, іменем, що дав був ангел, перше ніж воно зачалося в лоні». Рівно ж сьогодні відзначаємо пам’ять святого Василія Великого, та «старий» новий рік, випрошуючи щедрого Божого благословення в усіх наших потребах”.

Роздумуючи над духовним змістом свята Обрізання, єпископ сказав: “Ім’я Бога є «Сущий». Воно є ствердженням Його існування. Він Єдиний посідає буття в повноті та є Творцем життя і причиною існування всього живого. Тому що він є найвища Правда та Добро, Сущий забажав вступити у трагедію буття людини, щоб звільнити її з під влади гріха та смерті. Втіленням свого Єдинородного Сина Бог приходить до нас як Той, хто «все створить нове», хто приносить нову дійсність у наш світ. Згідно закону Мойсея Божий Син, як восьмиденне немовля, обрізанням був причислений до ізраїльського народу. Небесний Отець через Архангела дає Йому ім’я Ісус – «Господь спасає». В імені «Ісус» – об’явлення усієї правди про Бога. Печаттю Його славного імені є скріплене «сповнення Закону та пророків» та встановлений Новий Заповіт Бога з людством у вірі. У ньому Небесний Отець висловлює все, що нам дарує. «Той, Хто є» зволив стати Еммануїлом, «Богом з нами». Сущий прийшов і став Спасителем, щоб ми стали сопричасниками його життя. Адже в Ісусі «враз з людською природою живе вся повнота Божества»”.

“Сьогодні ми дякуємо та випрошуємо у Бога, щоб новий рік приніс ту нову дійсність, яка є скрита у таємниці Христового імені. Цим іменем ми отримуємо право називатися дітьми Бога Отця та спадкоємцями Божественного життя. Наше спасіння і кожна наша перемога над злом черпає силу в імені Ісуса, яке дає теж сенс імені кожного з нас. Кожен з нас має ім’я, і його нам дали не тільки, щоб відрізнити від інших. Як і ім’я Ісуса, воно вказує, що ми теж маємо місію: зростати у святості та творити Божу волю тут на землі. Бог кожного з нас кличе по імені, тому у ньому є вписане неповторне послання нашого життя”, – вів далі проповідник.

“Славним прикладом цього, – за словами владики Тараса, – є святий Василій, архиєпископ Кесарії, один з найвизначніших Отців, якому Церква дала йому титул Великий. Він справді Великий: як Архипастир Церкви, як Законодавець монашого життя та Великий своєю святістю як аскет за покликанням і людина дії за своєю природою: єпископ, проповідник, учитель, богослов і вчений. Життя святого Василія є в повній гармонії з його наукою, а його наука є віддзеркаленням його життя. Святий Василій не належав до тих, які робили що-небудь на половину. Коли він віддався Богові, то зробив це повністю. Святий Василій Великий запрошує усіх нас наслідувати його глибоку віру, його жертвенну і безумовну любов до Бога і ближнього та його велику святість. Закликає бути вірними своєму імені, яким кожного нас кличе до блаженної вічності Сущий на ім’я Ісус”, – наголосив єпископ завершуючи проповідь.

Після закінчення богослужіння, Архиєрей привітав іменинників та іменинниць, а також нововисвяченого диякона Ярослава, побажавши йому вірності у служінні, до якого Господь його покликав.

Прес-служба Стрийської єпархії