Стрийська Єпархія УГКЦ

Офіційний медіаресурс

У катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці відсвяткували престольний празник

28 серпня 2020 року, Преосвященний владика Тарас, Єпарх Стрийський очолив Архиєрейську Божественну Літургію у Катедральному храмі Стрийської єпархії з нагоди престольного празника Успіння Пресвятої Богородиці.

Звертаючись до присутніх з проповіддю єпископ зазначив, що свято Успіння говорить нам про одну з центральних правд християнства – віру у воскресіння мертвих та життя вічне: «Коли Бог кличе Пресвяту Богородицю до вічності через Успіння, він об’являє нам правду про те, що на землі людина на має вічного пристановища, а Пречиста Діва Марія не залишає землю, вона повертається до правдивої Батьківщини, до котрої є покликані всі люди… Богородиця з душею і тілом відійшла у вічність і це проголошує нам правду про воскресіння. Воскресіння після смерті тіла не означає якесь безтілесне духовне перебування, але воскресіння цілої людини, і тіло, яке Бог нам дав при народженні, буде підняте з праху і повернуте до вічного життя. Це говорить нам про те, що тіло не є нашою власністю, але Божою, якою Він нас обдарував і бажає, щоб у тілі, котре є покликане до вічності, ми починали проживати вічність вже тут, на землі».

«Успіння Пречистої Діви Марії, – на думку проповідника, – кличе нас застановитися над вічністю, над останнім реченням Символу віри – “Очікую воскресіння мертвих і життя майбутнього віку”. Дивлячись на сьогоднішній час випробувань, тривог, паніки, протистояння невидимому ворогові хворобі і видимим ворогам, а також на цілий світ, який забув особисту відповідальність перед Богом, маємо усвідомити, що Бог нас очікує і покличе всіх після смерті до життя. А свідоцтвом цього покликання для нас є празник Успіння Пресвятої Богородиці, котра з душею і тілом покликана до вічності в небі, сьогодні як наша Мати опікується і в цьому святі хоче торкнутися і розбудити в наших серцях глибоку віру, яка має бути основою, фундаментом, конституцією нашого особистого і суспільного життя».

«Просімо сьогодні у нашої Небесної Заступниці для себе багато ласк, але насамперед євангельської, християнської мудрості, яка є даром Святого Духа, щоб  своє життя ми прожили як Пресвята Богородиця, сповняючи Божу волю так, як Господь від нас очікує, щоб останнє слово у нашому житті було не смерть, а воскресіння», – сказав владика Тарас, завершуючи проповідь.

По завершенні Літургії єпископ привітав вірних стрийської катедри з храмовим празником, а також вручив подячну грамоту від Блаженнішого Патріарха Святослава п. Василю Зубрицькому за його вагомий внесок у служіння хворим і потребуючим. А насамкінець, усі спільно помолилися у стіп Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці і виконали духовний гімн «Боже, великий, єдиний» за мир в Україні та припинення пандемії коронавірусу.

Прес-служба Стрийської єпархії