Стрийська Єпархія УГКЦ

Офіційний медіаресурс

Пастирський візит владики Тараса до Ходорова

У неділю 23 вересня 2018 року, Преосвященний владика Тарас (Сеньків), Єпарх Стрийський відвідав з пастирським візитом м. Ходорів, де у храмі святих чудотворців і безсрібників Косми і Дам’яна, де у співслужінні численних представників духовенства на чолі з парохом храму о. Мар’яном Черепаничем очолив Архиєрейську Божественну Літургію. Цього ж дня на постійне перебування до храму прибули мощі його святих покровителів, які перед початком богослужіння були внесені єпископом до храму.

У своїй проповіді розважаючи над євангельським уривком про зцілення Ісусом дочки ханаанянки, владика Тарас зазначив: “Ця жінка приходить до Христа називаючи його Сином Давида. Вона – чужа для ізраїльського народу, котрий очікує Спасителя, переймає його ідею, щоб знайти в ній спасіння, рятунок, який вона не знає як має здійснитися, але Ісус у її свідомості є тим єдиним способом виходу з її тяжкої ситуації. Бог прийшов спасти всіх людей, але спасаються лише ті, котрі пізнали у Христі Спасителя світу, пізнали Бога яким Він є, відкрили для себе зміст, який полягає в тому, щоб бути подібним до Нього”.

Продовжуючи, єпископ наголосив на необхідності для кожного християнина пізнавати правди віри, беручи участь у процесі катехизації: “Ми продовжуємо шукати когось, хто дав би нам рятунок. Але наскільки ми є подібними до тої ханаанянки, яка прийшла з вірою до Христа і просить навіть тоді, коли Він мовчить? Ми маємо приймати Христа як конституцію свого життя, як вірець, як приклад. Приймати Його не лише тому, щоб Він нас оздоровляв, але тому, щоб наше життя в часі знайшло свій початок для життя вічного. А це – шлях який починається з пізнання правд нашої віри”.

Звертаючи увагу на присутність у храмі мощей святих чудотворців і безсрібників Косми і Дам’яна, владика Тарас сказав, що ці святі лікарі своїм життям навертали поган, відкриваючи для них образ і подобу Божу: “Кожен з нас є покликаний, щоб відкривати себе в цьому світі як Божий образ і подобу як дар, з якого ми користаємо тоді, коли його роздаємо. Перед нами стоїть завдання звіщати Христа цілому світові так, як євангельська жінка ханаанянка – роблячи своє життя даром і жертвою за спасіння інших. І сьогодні святі Косма і Дам’ян, показують нам, що навіть тоді, коли ми є абслоютно беззбройні, ми зможемо подолати найгіршого ворога, коли залишимося вірні Христові”.

Завершуючи проповідь єпископ сказав: “Нехай ці два великі покровителі вашої парафії стануть для нас життєвим прикладом до наслідування, бо вони вказують нам, що за Христа варто жити і за Христа варто померти. Тільки така жертва буде мати благословення Боже і стане здобутком цілої Церкви і народу. Просімо у Бога для себе цього дару віри, котра народжується зі слухання Божого Слова. І тільки тоді, коли це Слово залунає в глибині наших сердець і відкриє в нас довіру до Бога – зробить нас дійсно щасливими”.